Zwanger en aan de antidepressiva

Toen ik eenmaal Toos Twijfelloos was zijn Rick en ik ons gaan oriënteren op hoe en wat er allemaal bij een zwangerschap komt kijken. We wisten dat we waarschijnlijk niet, of moeilijk, op de natuurlijke wijze zwanger zouden kunnen worden.

Toen we net bij elkaar waren had ik een afspraak bij de gynaecoloog, omdat mijn menstruatie vaak uitbleef. Zij gaf even tussen neus en lippen door dat ik PCOS heb. PSO-wattes? Of mijn huisarts mij dat niet had verteld? Nou nee, dit is voor het eerst dat ik er van hoor. Ik was een beetje in shock, wat zou dit betekenen voor onze kinderwens?

PCOS

Na wat research op internet (ja ik weet het, zeg maar niks) kwamen we erachter wat het was.
PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) is een hormonale afwijking waarbij je eisprong vaak wegblijft. De eicellen kunnen dan niet rijpen en blijven achter in je eierstokken. Dit worden dan met vocht gevulde blaasjes of cysten.
Ik had geen cysten maar wel heel veel blaasjes op mijn eierstokken wat er dus voor zorgde dat mijn cyclus zo onregelmatig was.

Naar aanleiding van onze kinderwens, de antidepressiva die ik slik en het feit dat ik PCOS heb, hebben we een gesprek gehad met de huisarts. Zij gaf aan het eerst een half jaar op de natuurlijke wijze te proberen. Toen ik al lang en breed weer thuis was van de afspraak belde ze me terug over de POP poli (POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde). In de POP poli bundelen verschillende zorgverleners de krachten om je tijdens de zwangerschap, bevalling en de kraamperiode goed te kunnen ondersteunen. Het doel van een behandeling bij de POP poli is om psychiatrische klachten te voorkomen of om er voor te zorgen dat ze niet verergeren) of dat niet wat voor mij zou zijn. Dit leek mij wel wat, altijd handig om hulp achter de hand te hebben mocht het nodig zijn!

De hel in huis

Ondertussen was ik ook geminderd met mijn antidepressiva, op aanraden van mijn huisarts. Dit had ik beter niet kunnen doen! Het was een half jaar de hel in huis! Ik sliep het liefst de hele dag, had nergens energie voor, mijn zelf verzorging was minimaal en het werk ging ook voor geen meter. Gelukkig had ik na een paar maand de intake bij de POP poli. Tijdens die intake gaf de psychiater aan dat ik juist één van de drie antidepressiva slik die gewoon kunnen tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Serieus? Waarom weet mijn huisarts dat niet?! Voor niets een half jaar hel doorgemaakt. Gelukkig mocht ik weer opbouwen naar 20 mg. Hier doe ik het goed op, dit is wat mijn hoofd net mist aan het geluksstofje.

Ik kan je dus aanraden, als je antidepressiva of andere medicatie gebruikt, om het ALTIJD na te vragen bij je specialist, de huisarts weet niet altijd of het samen kan met zwangerschap of niet. En ga ook vooral niet zelf experimenteren met verlagen van meds, want djeez, wat kun je er soms raar van worden zeg..

Slik jij ook medicatie? En weet je al of het samen kan of juist niet?3 gedachtes over “Zwanger en aan de antidepressiva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.